اجرا تیرچه پیش تنیده و آشنایی با ویژگی های آن
به طور کلی تیرچه ها قطعات از پیش آماده شده ای هستند که از آنها در ساخت انواع سازه استفاده می شود. در واقع تیرچه ها باید بار ساختمان را بر اساس مقاومتی که دارند، تحمل نمایند. اصولا از فولاد و بتن برای تولید تیرچه بهره می گیرند که هر کدام دارای ویژگی های خاصی می باشند. از نظر سطح مقطع نیز به شکل های مختلفی تقسیم بندی می شوند. تیرچه های بتنی، صنعتی، خرپایی، کرومیت و تیرچه پیش تنیده از انواع تیرچه ها به شمار می آیند که در ادامه شما را با نوع پیش تنیده بیشتر آشنا می نماییم.
منظور از تیرچه پیش تنیده چیست؟
یکی از پرکاربردترین تیرچه های بتنی، تیرچه پیش تنیده است که سطح مقطع آن T شکل می باشد. جهت تهیه این تیرچه، با آرماتورهای فولادی درون آن را پر می کنند. زیرا بتن ها در مقابل فشار و تنش استحکام لازم را ندارند. هنگامی که در ساخت سازه ای از بتن پیش تنیده استفاده می شود، به آن اصطلاحا بتن مسلح گویند. برای درک بهتر شما می خواهیم در رابطه با پیش تنیدگی مطالبی را ارائه نماییم.
معمولا در این فرایند، در قسمتی از تیرچه یک تنش ثابت و دائمی ایجاد می گردد. این تنش های ایجاد شده بارهای مرده و زنده ساختمان را در بخش هایی از تیرچه که دچار تغییرات گردیده، خنثی می کنند. این عملیات تاثیر به سزایی در افزایش مقاومت حمل بار سازه خواهد داشت. به عبارتی دیگر می توان گفت که پیش تنیدگی در واقع نیروهای متضاد را در داخل یک ترکیب چند عضوی به وجود می آورد. به گونه ای که این نیروها بتوانند نیروهای وارد شده از خارج را به نحو مطلوبی خنثی نمایند. پیش تنیدگی به دو روش پیش کشیدگی و پس کشیدگی اجرا می شود.
چرا باید از تیرچه پیش تنیده استفاده کرد؟
در حقیقت استفاده از تیرچه پیش تنیده سبب افزایش میزان استقامت و کاهش تنش های کششی می شود. این روش تا حد زیادی از ایجاد ترک بر اثر بارهای وارده از لنگر خمشی جلوگیری به عمل می آورد. از این رو، استحکام ساختمان در مقابل یک سری عوامل محیطی مانند زلزله افزایش می یابد. ناگفته نماند که با استفاده از تیرچه پیش تنیده، سازه ای سبک تر و با هزینه کمتر را خواهید داشت.
بیان ویژگی های این تیرچه
یکی از عوامل مهم در محبوبیت تیرچه پیش تنیده، کنترل کیفیت آسان آن می باشد. با توجه به اینکه تولید این تیرچه فقط در کارخانه و با استفاده از دستگاه های تمام اتوماتیک صورت می پذیرد، لذا خطای انسانی کاهش می یابد. علاوه بر آن، امکان بررسی تمام جانبه ساخت بر اساس استانداردهای جهانی نیز وجود دارد. این تیرچه نیز مانند هر تیرچه بتنی دیگر طبق پارامترهای مشخصی از قبیل مکانیک بتن، هندسه مقطع و میزان استحکام مورد ارزیابی قرار می گیرد.
کاربرد رایج تیرچه پیش تنیده
همانطور که می دانید، برای ساخت سقف ساختمان ها از تیرچه و بلوک بهره می گیرند. از آنجایی که تیرچه ها از تنوع زیادی برخوردار هستند، لذا بعضی از آنها ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در ساخت سازه شوند. بر این اساس، استفاده از تیرچه پیش تنیده جهت اجرای سقف سازه بهترین انتخاب می باشد. زیرا علاوه بر اینکه تولید آن بر اساس استانداردهای دقیق انجام می گیرد، کیفیت بالایی نیز دارد.
لازم به ذکر می باشد که در ساخت پل ها، مخازن و معابری که عبور از آنها دشوار است، از تیرچه پیش تنیده استفاده می شود. پس نتیجه می گیریم که برای هر سازه ای که نیاز به مقاوم سازی بیشتری دارد، این تیرچه مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا مقاومت بالایی دارد و به ندرت دچار ترک خوردگی و شکستگی می شود.
نحوه اجرا تیرچه پیش تنیده
در واقع اجرا تیرچه پیش تنیده برای سقف شباهت زیادی به اجرا با تیرچه های خرپایی دارد. برای این منظور، ۱۵ سانتی متر از کل مقطع بتنی تیرچه از دو طرف وارد تیر می شود. بلوک های پرکننده بین تیرچه ها قرار می گیرند. سپس آرماتور را بر روی تیر انداخته و میلگرد حرارتی بر روی سقف بسته می شود و بتن ریزی انجام می گیرد.
وزن تیرچه پیش تنیده در هنگام نصب نسبت به تیرچه های خرپایی بیشتر است. آن هم به دلیل بتن اضافه تر می باشد. به همین دلیل معمولا برای نصب آن از جرثقیل استفاده می کنند.
حرف آخر
تیرچه پیش تنیده یکی از انواع تیرچه ها می باشد که در کف و سقف ساختمان کاربرد دارد و در مقابل بار وارده تحمل خوبی از خود نشان می دهد. قیمت آن نسبت به تیرچه های دیگر بسیار مناسب است و مزایای بسیاری هم به همراه دارد.
شما با سفارش تیرچه پیش تنیده می توانید در هزینه خود صرفه جویی نمایید. چرا که مصرف بتن کارگاهی با خرید این تیرچه تا حد زیادی کاهش می یابد. با استفاده از آن، دیگر نیازی به استفاده از میلگردهای ممان منفی نیست. این مورد موجب می شود که هزینه ها کاهش یابد.