اجرای سقف تیرچه بلوک
گروه مهندسی تیرچه پیش تنیده تهران ضمن فعالیت در حوضه تیرچه پیش تنیده ( ساخت با روش نوین ) ، اجرا تیچه پیش تنیده فعالیت گسترده دارد .
پس از منسوخ شدن سقف طاق ضربی توسط جامعه مهندسی ، میتوان گفت در حال حاضر در صنعت ساختمان ایران بیش از ۸۰ درصد ساختمان های مسکونی ، اداری ، تجاری و … از سقف تیرچه بلوک به عنوان دیافراگم افقی باربر استفاده می نمایند ، و بهره گیری از سیستم سقف تیرچه بلوک به دلایل متعدد صورت میگیرد که به اختصار به پاره ای از آنها می پردازیم .
اجرای سقف تیرچه بلوک سفالی یا کفشک دار یا فندوله
اجرای سقف تیرچه بلوک به این صورت می باشد که ابتدا در کارگاه ساختمانی و یا کارخانه ، تیرچه مورد نظر با مشخصات مندرج در نقشه ساخته می شود و به محل اجرا انتقال می یابد . سپس توسط پرسنل بر روی سطحی که از قبل آماده شده و توسط جک های نگهدارنده ( اصطلاحا شمع بندی هم گفته می شود ) از استحکام سطح اطمینان حاصل شده ، با توجه به نقشه های اجرایی تیرچه ها به فاصله مورد نظر از هم چیده می شوند ( فاصله تیرچه ها از هم متغیر می باشد ولی معمولا ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر است ) . سپس فاصله بین آنها توسط بلوک ها پر می شود ، توضیح آنکه این بلوک ها نقش پر کننده دارند و به هیچ وجه باربر نیستند و پس از گیرش بتن می توان آنها را از سقف جدا نمود ولی به دلیل اینکه خود بلوک ها نوعی زیر سازی برای سقف کاذب هستند از حذف نمودن آنها معمولا صرف نظر می گردد . در ادامه با استفاده از میلگرد های ۶ تا ۸ بسته به نوع پروژه که به آنها میلگرد حرارتی گفته می شود سطح سقف تیرچه بلوک پوشانده می شود و پس از آماده شدن و تایید تیم نظارت اقدام به بتن ریزی سقف می شود ، لازم به ذکر است پس از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک می بایست اقدامات مناسب برای عمل آوری بتن صورت بپذیرد تا مقاومت مورد نظر طراح حاصل گردد .
اجرا سقف با کمک تیرچه بلوک سفالی ( فوندوله ) سیستمی بود که در ایران به شدت مورد استقبال پیمانکاران و سازندگان ساختمان قرار گرفت و دلیل آن هم مزایای زیاد این سیستم نسبت به سایر سیستم های ساخت بود . از جمله مزایای تیرچه فوندوله و بلوک هزینه تمام شده پایین و اقتصادی بودن این روش با توجه به رسیدن به مقاومت مورد نیاز سقف بود . مورد دیگر عدم نیاز به نیروی متخصص و دستگاه های مختلف بود ، سادگی اجرا تیرچه بلوک و همچنین امکان ساخت تیرچه بلوک سفالی در کارگاه با کمترین امکانات و هزینه بسیار پایین تمام شده تیرچه ها دلیل اصلی مورد توجه قرار گرفته این سیستم سقف در ایران می باشد . لازم به ذکر است نسخه بهبود یافته سقف تیرچه سفالی ، استفاده از تیرچه فلزی یا کرومیت می باشد که محدودیت های مورد قبلی را ندارد و امکان اجرای دهانه های بزرگ تر ( تا حدود ۱۰ متر ) ، همچنین حذف شمع بندی ، قیمت تیرچه مناسب و سایر مسائل مربوطه دارد که تیم فنی ما به تمامی سازندگان و انبوه سازان کشور استفاده از تیرچه کرومیت را پیشنهاد می نماید که از ضریب ایمنی بیشتری نسبت به تیرچه سفالی را دارا می باشد .
از طرفی سیستم سقف کامپوزیت ( دال بتنی قرار گرفته روی تیر فلزی ) و همین طور عرشه فولادی به دلیل نیاز به پرسنل متخصص و هزینه تمام شده بالاتر از تیرچه بلوک کمتر مورد توجه قرار گرفت و توجیه بهره گیری از این سقف ها بیشتر در مناطق شمال تهران ، پروژه های ساختمانی که با کمبود بودجه مواجه نیستند و ساختمان های دولتی و شخصی که به دنبال کسب شناسنامه ساختمان ایمن هستند کاملا توجیه پذیر می باشد .