قیمت و خرید تیرچه پیش تنیده اشتهارد
تیرچه پیش تنیده اشتهارد ، آشنایی کامل با انواع و کاربرد آن
تیرچه پیش تنیده اشتهارد ، به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارد ، به یکی از مصالح نوین در صنعت ساختمان تبدیل شده است . این نوع تیرچه ، قابل استفاده در دهانه های بلندتر نسبت به سایر سقفهای بتنی است و همچنین سرعت عملیات اجرایی را بالا میبرد . این ویژگی ، همراه با سایر مزایایی که دارد ، باعث شده است که این قطعات پیش ساخته ، جایگزین مناسبی برای انواع تیرچههای رایج در ساخت و ساز، به ویژه تیرچه بلوک ، باشند .
تیرچه پیش تنیده چیست ؟
همان طور که پیش تر در مقاله ساختار و مکانیزم تیرچه پیش فشرده توضیح داده شده بود ، بتن خالص و بدون ترکیب کردن با مواد دیگر ، ممکن است باعث ترک خوردن و شکنندگی شود و محصول نهایی ضعیفی تولید شود. برای افزایش استحکام ساختمانها، امروزه از تیرچه پیش تنیده اشتهارد استفاده میشود، که شامل ترکیب بتن با مفتول های فولادی و قرار دادن تحت کشش است . این روش در تولید سازههای بتنی ، مانند سقف ها مورد استفاده قرار میگیرد و سرعت و کیفیت پروژه های ساختمانی را افزایش میدهد .
تیرچه پیش تنیده اشتهارد با بتن مسلح چه تفاوتی دارد ؟
تیرچه پیش تنیده و بتن مسلح ، از جنبههای مختلفی تفاوت دارند . از لحاظ مواد مصرفی ، تیرچه پیش تنیده از مصالح با مقاومت بالاتری استفاده میکند و به همین دلیل برای ساختمانهایی با بارهای سنگین استفاده میشود. وزن ساختمانهای پیش تنیده نسبت به موارد مشابه کمتر است و مقدار بتن مصرفی نیز کمتر است . این نوع بتن با ایجاد فشار بر روی آن ، کشش را کاهش میدهد و مقاومت بتن را افزایش میدهد. به طور خلاصه ، پیش تنیده کردن بتن باعث کاهش کشش و افزایش مقاومت بتن میشود .
روشهای تولید تیرچه پیش تنیده اشتهارد
روش تولید تیرچه پیش تنیده اشتهارد، از طریق بهره گیری از قالب و سیستم اکسترودر انجام میپذیرد. در ادامه مطلب، این دو روش را توضیح میدهیم:
· روش قالب
استفاده از قالب برای تولید تیرچه پیش تنیده، از دستور روز خارج شده است. این روش تولید، با مشکلاتی همچون ترک خوردن و سوراخ دار بودن بتن تیرچه پیش تنیده و کاهش مقاومت، روبهرو بوده است. همچنین، استفاده از بتن بدون اسلامپ و اخذ پروانه استاندارد، در این روش امکانپذیر نمیباشد. به همین دلیل، استفاده از این روش در ایران مورد توجه قرار نگرفته است.
· روش اکسترودر
روش سیستم اکسترودر ، به عنوان روش صحیح و اصولی برای تولید تیرچه پیش تنیده اشتهارد شناخته میشود . این روش به وسیله دستگاه های اروپایی قابل انجام است و بتن بدون اسلامپ روی خط ویبره شده و به صورت کاملاً متراکم قرار میگیرد. سپس با استفاده از بخار و حرارت، فرآوری میشود . استفاده از دستگاه های چینی در این روش توصیه نمیشود ؛ زیرا کیفیت و زمان تولید را کاهش میدهد و میتواند مشکلاتی در اخذ گواهی استاندارد در ایران ایجاد کند .
تیرچه پیش تنیده اشتهارد ، چه کاربردی دارد ؟
تولید تیرچه پیش تنیده با هدف کنترل تنش های کششی و ترکهای ناشی از لنگر خمشی در اثر بارهای وارد شده به آن عضو، صورت میگیرد. این نوع بتن عموما در عضوهایی که تحت تاثیر خمش قرار دارند، مانند دیوارهای حائل، ستونها و دالهای اسکلهها، تیرها، سقف پارکینگها و پلها به کار میرود. همچنین در عضوهایی که تحت تاثیر کشش قرار دارند، نظیر لولهها و مخازن آب نیز، از این نوع بتن استفاده می شود .
تیرچه پیش تنیده اشتهارد چه مزایایی دارد؟
تیرچههای پیش تنیده به دلیل مزایای اقتصادی و عملکرد بهتر، انتخاب مناسبی برای ساختمانها به حساب میآیند. این تیرچهها باعث کاهش مصرف بتن و افزایش سرعت بتن ریزی میشوند و همچنین از مقاومت بالایی برخوردار هستند .
استفاده از سیم در بتن تیرچهها، وزن آنها را کاهش میدهد و در نتیجه عملکرد بهتری در برابر زلزله دارند. همچنین امکان اجرا تا دهانههای بلند را فراهم می کنند و از خطرات زنگزدگی و فرسودگی سیمها جلوگیری میکنند. این ویژگیها باعث افزایش عمر مفید ساختمان و کاهش هزینههای نگهداری میشود .
عملکرد تیرچه پیش تنیده در ساختمان
تیرچههای پیش تنیده به عنوان یک جایگزین مناسب، برای تیرچههای خرپایی پاشنه بتنی شناخته میشوند. این تیرچهها وظیفه انتقال بارهای وارده به سقف را، به تیرهای اصلی دارند و در سازههای بتن آرمه به صورت یک تیر دو سر مفصل طراحی و اجرا می شوند ، اما تیرچه های خرپایی پاشنه بتنی دارای ضخامت حدود ۴ سانتی متر هستند که باعث میشود پوشش سه سانتی متری برای این تیرچه مناسب نباشد . با این حال ، با پیشرفت تکنولوژی و افزایش آگاهی طراحان و مهندسان ، استفاده از تیرچههای پیش تنیده ، امروزه کاربردهای بیشتری نسبت به سایر تیرچه ها دارند .
نکات اجرای ایمن در سقف تیرچه پیش تنیده اشتهارد
اجرای ایمن در سقف تیرچه پیش تنیده، امری بسیار حائز اهمیت است. با رعایت اصول استاندارد و نکات فنی، سقف تیرچه بلوک از ضریب ایمنی بالایی برخوردار خواهد بود . قرار دادن تیرچهها بر روی تیرهای اصلی در فاصله مناسب ، پر کردن فضای خالی بین تیرچه ها با مواد مناسب و اجرای میلگردهای حرارتی ، از جمله اقداماتی است که باید در نظر گرفت .
همچنین، تیرچههای پیش تنیده، باید از هر طرف به اندازه حداقل ۱۰ سانتیمتر نشیمنگاه بر روی تیر اصلی داشته باشند . این اقدامات ، همچنین نیاز کمتری به استفاده از جک و هزینه صرفه جویی در اجرایی را نیز به همراه دارد. در نهایت، اطمینان از محکم بودن پایه جکها نیز، از اهمیت بالایی برخوردار است تا هیچ مشکلی در هنگام بتن ریزی سقف به وجود نیاید.
ارتباط میان تیرچه پیش تنیده و ضد زلزله شدن سازه چیست ؟
استفاده از تیرچه پیش تنیده در سازهها ، از یک سو امکان سبک سازی و کاهش وزن سازه را فراهم میکند و از سوی دیگر ، در هنگام زلزله ، فشار و نیروهای کششی و فشاری را بهبود می بخشد . این نوع تیرچهها میتوانند ، نیروهای وارده در زمان زلزله را بهتر جذب و تحمل کنند ، که در نتیجه خسارات کمتری به سازه وارد میشود ، اما باید توجه داشت که استفاده از تیرچههای پیش تنیده به تنهایی ، سازه را ضد زلزله نمیکند و باید همراه با سایر اقدامات ایمنی و زلزلهای اعمال شود .
جمع بندی
تیرچه پیش تنیده اشتهارد ، یکی از اعضای مهم و حیاتی در سازههای ساختمانی است که به دلیل فرآیند تولید خود ، توانایی انجام پروژههای ساخت و ساز را با کیفیت و سرعت بالا را فراهم میکند . این تیرچه ها با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته تولید میشوند و به مهندسان ساختمانی کمک میکنند ، تا با کمترین هزینه و زمان ، سازههای مقاوم و پایدار را اجرا کنند . به همین دلیل ، تیرچه پیش تنیده ، از اهمیت بالایی در صنعت ساخت و ساز برخوردار است و مورد توجه مهندسان و مجریان پروژههای ساختمانی قرار می گیرد .